2007. szeptember 20., csütörtök

Tolató kabócák

Ezen a héten eddig semmi eget rengetően érdekes dolog nem történt. (Mondjuk tegnap voltunk egy kínai étteremben, ahol finomakat ettünk, pl. pekingi kacsát is, de hát a kajálás meg új ételek felfedezése már egészen átlagos napi programmá vált. Egyszer majd írok erről is külön.) Szóval úgy gondoltam, követve az eddigi rejtett amatőr természetbúvár vonalat (lásd növények a botanikus kertben, állatok Tioman-szigeten), most azt írom meg, milyen érdekes állatok vannak itt Szingapúr city-ben. Mármint nem az állatkertben, mert ott még nem voltunk (rajta van a listán), hanem a lakóhelyünkön és környékén.

Kezdjük rögtön otthon. Csótány nincs, bár másik emeleten lakó Insead-osok állítólag már találkoztak vele. Eszter rögtön megtiltotta a szemétledobó használatát, mert hogy annak a környékén látták a többiek, de szerintem egy csótány nem attól van vagy nincs egy lakásban, hogy használjuk-e a szemétledobót, vagy sem, úgyhogy én használom. Eddig engem igazoltak a tények.

Hangya van a konyhában, de nagyon apró, gyorsan szaladós, és magányos lélek, nem hozza a rokonait, úgyhogy engem annyira nem zavar. Örömmel konstatáltam, hogy pókunk is van, mert az kell egy lakásba, szerencsét hoz. Még jobban örültem a gekkónak, amit néha lehet látni a falon szaladgálni. Aranyos kicsi fajta, nincs 5 centi farokkal együtt, és szerintem csak haszna van, pl. megeszi a szúnyogokat. Mondjuk szúnyog nincs, mert rendszeresen irtják őket. Főleg azért, mert a szúnyogok terjesztik a Dengue-lázat, ami akár halálos is lehet (öregeknél, betegeknél), és nincs ellene oltás. A szúnyogok ezért első számú közellenségnek vannak nyilvánítva, és nagy plakátokon hirdetik, hogy az álló vizeket (pl. a virágcserepek alátéteiben) mindenki számolja fel, ne keljenek ki benne a szúnyoglárvák.

Az utcán elég sok állatot lehet látni. Tegnap pl. láttunk egy patkányt, amikor már szürkületben átmentünk az Insead-ra. Először nem tudtam, hogy patkány vagy mókus, mert az utóbbiból elég sokkal találkoztunk már. Aranyosak, ugrálnak a fák között, meg átszaladnak néha a járdán. Szerintem a patkány sem sokban különbözik tőlük, csak szegénynek rossz az imidzse. Az se segít, hogy nem az ágakon ugrándozik, hanem a csatornákban szaladgál, persze. Mindenesetre az Eszter nem örült a patkánynak, de hát ez egy kikötővárosban elkerülhetetlen.

Hogy a rossz imidzsű állatoknál maradjunk, az útmenti fákon denevérek laknak. Nem nagyok, és igazából meg sem lehet őket különböztetni a fecskéktől: suhannak össze-vissza nagy sebességgel. Onnan lehet tudni, hogy denevér, hogy sötétben csinálja mindezt. Meg persze, ha megfelelően közel jön, akkor látni lehet, hogy denevér, nem fecske.

Madár van jó sok, a kis, nektár-szivogatótól kezdve a varjúig. A leggyakoribb egy rigó méretű, fekete tollú, élénksárga lábú és csőrű madár, amelyik a legélelmesebbnek tűnik az összes közül. Annyira életrevaló, hogy egészen kiszorította az egyéb kozmopolita madarakat (veréb, galamb), pedig Indiából hozták be, mint énekesmadarat. Mondjuk énekelni nagyon nem hallottam. Bár lehet, hogy ez csipog meg huhog olyan érdekesen..

A legérdekesebb hangot azonban a kabócák adják. Először azt hittük egy teherautó tolat valahol a közelben, mert éles, ütemes bíp-bíp jött valahonnan meglehetős hangerővel. Ilyen ébresztetett Londonban jónéhányszor, amikor a szemeteskocsi betolatott az utcánkba reggel hatkor. Ott ez szabály, vijjogót építenek minden teherautóba, ami automatikusan beindul amikor rükvercbe teszik, hogy rá ne tolasson egy járókelőre. Na, de ennyi teherautó nem tolathat! Aztán rájöttünk, hogy ezek a fákon élő kabócák, amik minden parkosabb részen ott vannak, és azok adják ezt a hangot. Ha valakinek van ötlete, hogyan tudom egyszerűen felvenni a hangot és ide felrakni, tudassa velem, mert leírni elég nehéz, hallani kell. Meglepően hangos, egyenletes ütemű vijjogás, ami egy idő után begyorsul, átmegy zúgásba, aztán elhallgat. Gondolom ekkor erőt gyűjt a bogár, hogy kezdhesse előröl. Figyelem már egy ideje, ki lehet-e szúrni az állatot, ami a hangot adja, de még nem sikerült. Tippem szerint nem lehet nagyobb néhány centinél. Egészen fantasztikus, milyen erősen bírja jelezni, hogy ő ott van.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

mp3 formátumban készitett hangfelvételt fel lehet tenni a netre. láttam már, akarom mondani hallottam, blogban ilyet.

orsi

Eszter & Balazs írta...

Na de hogyan vegyem fol??

Névtelen írta...

diktafon, erre alkalmas telefon, kamera?