2007. szeptember 24., hétfő

Kínai disneyland

Szombat este megnéztük a híres lampion-fesztivált a Kínai kertben. A Kínai kert egy park itt, nem messze tőlünk, ahol mindenféle kínai építmények vannak. Kicsit olyan, mint egy skanzen. A lampion-fesztivál pedig a jelenlegi holdhónap egyik fő attrakciója.

Azt már korábban írtam, hogy az előző holdhónap rossz hónap, mert akkor járkálnak közöttünk az éhes szellemek, akiket mindenféle füstöléssel járó módokon lehet kiengesztelni.

A rossz hónap után kell egy jó is, hogy a dolgok egyensúlya megmaradjon, ezért aztán ez a hónap nagy örömködéssel jár. Például ilyenkor látogatják egymást a rokonok, barátok, és mooncake-et, holdsütit visznek egymásnak. Minden más is a hold köröl forog (nem konkrétan, csak átvitt értelemben :), pl. ilyenkor van szezonja a pomelo nevű gyümölcsnek, amelyik olyan mint egy grapefruit, csak kétszer akkora, és azért ilyen népszerű, mert a holdra hasonlít.

A lampionok is a holdra hasonlítanak, annyiban, hogy este világítanak, ezért van ilyenkor egész hónapban lampion-fesztivál, amikor is este, sötétedés után mindenhol ahol kínaiak vannak lampionokat gyújtanak. A legnagyobb felhajtás a Kínai kertben van, persze. Többen ajánlották, hogy menjünk el megnézni, mert nagyon szép.

Hát, nem volt az az érzésem, hogy a hagyományos kínai kultúra egy szeletét sikerült megismerni. Inkább úgy éreztük, hogy Disneylandben vagyunk. Itt van mindjárt egy tipikus kép: Atlantiszt, az elsüllyedt várost próbálták lampionokkal (pontosabban, belülről megvilágított papírbábokkal) megjeleníteni.


Ilyen volt a legtöbb kompozíció, így látszik most a tenger alatti világ volt a téma. De volt még pingvines, jégtáblás, jegesmedvés, cápás, pelikános csoportkép is. (Egy-két további képet feltettünk a webre: Nekünk jobban tetszettek azok a részek, ahol a hagyományos piros gömbalakú lampionok voltak inkább.

Ezen kívül volt még tüzijáték, ami nem volt túl nagy szám, úgyhogy amikor végevolt (tartott vagy 5 percig, összesen), hazajöttünk. Na, akkor ezt is láttuk már.

Nincsenek megjegyzések: