2007. szeptember 24., hétfő

Dim Sum

Fenyegetőztem már azzal, hogy írok a kínai kajákról, amiket próbáltunk, hát most itt az alkalom. Egyrészt azért, mert a múlt héten teljesen véletlenül úgy alakult, hogy kétszer is voltunk kínai étteremben, másrészt mert most van a mooncake nagy szezonja (lásd a Kínai disneyland bejegyzést).

Mindkét hely úgynevezett dim sum étterem volt. Ezt úgy magyarázták a kínai ismerősök, hogy olyan, mint a spanyol tapas, azaz sok dolgot hoznak ki, de mindenből keveset, és mindenki eszik mindenből. Egyébként szerencsénk volt, hogy mind a két alkalommal voltak kínaiak is a társaságban, mert így ők legalább tudták mit rendelünk és eszünk.

A dim sum legjellegzetesebb része a hússal, vagy mással töltött gőzben megpárolt tésztabatyu (angolul dumplings, kínaiul nem tudom, sajnos). De az is lehet, hogy ez maga a dim sum, nem az evés módja. Nem sikerült teljesen világosan kideríteni.

Itt egy kép is a vizuális típusuaknak.


Ettünk mindenfélével töltött batyut, zöldségest, darált disznóhúsost, stb. Az se teljesen nyilvánvaló, hogyan kell megenni a batyukat. Erre is jók a kínai barátok, hogy elmagyarázzák. Szóval, a pálcikával ügyesen felemelni a batyut, belemartogatni a reszelt gyömbér-ecet mártásba (az Eszter éppen ezt csinálja a képen), belerakni a kis porcelánkanálba, egyik csücskét kiharapni, és óvatosan kiszürcsölni a forró lét, aztán a pálcikák segítségével megenni a batyut. Nem is olyan bonyolult, bár néha nem sikerült tökéletesen.

Ettünk desszertet is, ami szintén valami gőzölt izé volt. Az az igazság, hogy a kínaiak nem nagyon vannak otthon az édességben. Valahogy nem bírnak igazán jó ízűt csinálni. A legtöbb kicsit tömős, kicsit seízű, a közép-európai, süteményen edzett ízlésnek kicsit uncsi.

Ez igaz a mooncake-re, a holdsütire is. A hagyományos mooncake tojássárgájából, vagy lótuszmaglisztből készül, és olyan, mint a többi kínai sütemény. Most nagy szezonja van, minden magára valamit adó hely (pl. hotelek, éttermek) elkészíti a saját mooncake-jeit, amit aztán a nagy bevásárlóközpontokban mooncake vásárokon vesznek az emberek (meg máshol is, de az ilyeneken többfajtát meg lehet találni). Ma is voltam egy ilyen helyen, végigkóstoltam a legtöbbet (apróra vágják, és fogpiszkálókkal lehet kostólni, mielőtt az ember vesz, vagy nem vesz), és alig volt olyan, amiért hajlandó lettem volna pénzt adni. Mert azért elég drágán adják, olyan 500 Ft darabja. Végül vettem két darabot, amik egész jók voltak, ha már itt vagyunk ilyenkor, ne maradjunk ki a helyi hagyományokból.

Kiváncsi lennék azért, mit szólna egy kínai egy jó túróstáskához, vagy egy csokitortához. Szerintem ízlene neki...

Nincsenek megjegyzések: