2007. szeptember 9., vasárnap

Orchidea túladagolás

Ma elmentunk a botanikus kertbe, ami tegnap elmaradt. Nagyon tetszett, meg visszamegyunk, mert most csak egy kis reszet lattuk. Amit teljesen vegigneztunk, az az orchidea kert volt, egy kulon resz a nagy botanikus kerten belul (egyebkent csak itt kell belepot fizetni, a nagy kert maga ingyenes).

A botanikus kertben, egyatalan nem meglepo modon, szingapuriak tomegei piknikeltek, azaz leginkabb ettek. Az a meglepo, ha valahol nem lehet enni, mert egyre inkabb latom, hogy itt ez a kultura sarokpontja. Es ennek en nagyon orulok is :) Egyebkent mi is ott ebedeltunk, mert termeszetesen itt is van food court.

A kertben lattunk mindenfele erdekes dolgokat. Volt egy olyan fa, amin kb gyerekfejnyi kemeny gömbök voltak, amibol a legtobbnek az alja hianyzott. Ezek leestek (ott volt egy-ketto a fa alatt a fuben), hogy a magok kijohessenek. Ugy hivjak, hogy majomedeny fa, mert amikor kinyilik a tok, a majmok benyulkalnak a magokert. A szomszedos kepen eppen az egyik majom tartja a kezeben a leesett aljat.

Aztan volt egy olyan fa is, az egyik legmagasabb, aminek az a szokasa, hogy evente egyszer fogja magat, es ledobja az osszes levelet, rovid ideig kopasz, majd gyorsan uj leveleket noveszt.

Aztan volt egy masik, speciel a koladio fa, aminek kb 50-60 cm-es levelei vannak, es termesebol csinaljak a kolakivonatot, ami azt hiszem meg mindig a kolak egyik alapanyaga (a masik a kokacserje kivonata - jobban ismert neven kokain - mar nincs a Coca-cola-ban, de eredetileg az is volt).

Lattunk olyan palmaleveleket, ami ala akar harom ember is elbujhat eso idejen. Na, hogy hivtak? esernyo-palma

Az orchidea-kertben rengeteg gyonyoru orchidea volt, mind nagyon tetszett. A vilag legnagyobb orchideaja, a tigris-orchidea sajnos eppen nem viragzott (evente egyszer teszi, allitolag, de azt nem arultak el, mikor). Apropo, nem alapbol vagyok ilyen okos orchidea temaban, hanem elolvastunk minden tablat, onnan.

A tigris-orchidea helyett lattuk viszont a Horn Gyula orchideat is. Bizonyitek oldalt. Szokas itt, hogy VIP vendegek latogatasakor elneveznek roluk egy orchidea hibridet. Volt Nelson Mandela orchidea, Erzsebet kiralyno orchidea, es igen, Horn Gyula is jart az orchidea kertben.

Lattunk olyan orchideat is, ami nalunk gondos apolas ellenere kb. masfel honapig birta a lakasban, itt meg ebbol volt a kerites (szo szerint). Meg lattunk nagyon kulonlegeseket is. Peldaul ezt is:


Volt hideghaz is. Mig Europaban meleghazban tartjak a kulonleges novenyeket, itt a tropusi hegyi klimat kulon hutott uveghazban hozzak letre. Es nem csak egy-ket fokkal huvosebb volt, de nyomtak a parat is, ugyhogy az uveghaz egyik felebol en semmit nem lattam, csak ködöt. De az is jo volt :)

Aztan visszasetaltunk a kijarathoz, es hazamentunk, mert ugy volt, hogy jonnek az Eszter csoporttarsai hazi feladatokat megoldani. Aztan rajottek, hogy nem kell ahhoz osszejonni, es lemondtak. Ugyhogy mi meg lementunk a medencepartra hevereszni (en usztam is egy kicsit). Ja, nehez az elet errefele!

Nincsenek megjegyzések: