2007. szeptember 9., vasárnap

Koldus és királyfi

Ma egesz jo peldajat tapasztaltuk Szingapur kettosegenek: egyszerre van jelen a szegenyes, az eloiteleteink szerinti elmaradott ázsiai kultura, és a legdragabb, legdivatosabb nemzetkozi vilag.

Ma ugyanis Little India-val, az itteni indiai negyeddel kezdtuk, majd atmentunk az egyik draga hotelbe, ahol nemzetkozi orakiallitas volt.

Igazabol nem is ezt akartuk ma csinalni, hanem a botanikus kertbe elmenni, de hajnalban nagy eso volt, es minden egesz nap vizes volt meg, szoval valtozott a terv.

Az indiai negyedbe valamelyik mellekutcan keresztul sikerult megerkezni, mert en navigalok, es inkabb korbemegyek, mint megkerdezzem, merre van az egyenes irany. De igy lehet felfedezni az eldugottabb helyeket. A mellekutcaban volt egy mecset (nem tudom, hogy a muzulman indiaiaknak, vagy csak eppen itt volt hely), amit nem neztunk meg, mert a noknek kulon bejarat volt a hatso fronton, es ennyire azert nem erdekelt.

A hires indiai negyed, amit minden utikonyv kiemel, mint elsorendu latnivalot, korulbelul egy lepusztult bazarsorra emlekzetet, ahol gyanus aranyarusok (az arany szine gyanus, a boltok eleg jol neznek ki), mindenfele ettermek, olcso ruhaarusok, es szuvenirboltok valtogatjak egymast.

Ezen kivul van meg nehany indiai templom is, amiket belulrol nem tudtunk megnezni, mert eppen nem voltak nyitva. Erdekesek kulonben ezek a templomok, kicsit furcsa kivulrol is: nagyon egyszeru magas fal veszi korul oket, aminek a tetejen rendkivul elenk szinu isten, ember meg allatfigurak vannak. A legtobb szobor a bejarat felett nyuzsog (lasd a kepet,amit a neten talaltam - a valosagot egy kicsit megszepiti a kep). Kicsit ugy nez ki, mint Disneyland, de hat egy katolikus templom is lehet nagyon giccses (ezzel szemben az itt latott muzulman mecsetek roppant egyszeruek, nagy termek, szonyegen magukban imadkozo emberek, uresseg).

Szoval igy a kulturalis vagy gasztronomiai resz nelkul nem volt tul meggyozo a hely. Majd visszamegyunk, ha az indiaiak nagy unnepe lesz valamikor osz vegen.

Ezutan buszra ultunk es elementunk a varoskozpontba. A buszon a teveben (minden buszon megy a teve, es vagy valamelyik helyi csatornat mutatjak, vagy helyieknek szolo informaciok vannak)lattuk, hogy az egyik hotel/plaza komplexumban eppen a nagy nemzetkozi orakiallitast tartjak (Tempus), es ingyenes a belepo. Nosza, nezzuk meg, ha ingyen van, nem vesztunk semmit, ugyebar.

A belepeshez regisztralni kellett, ezert kaptunk vastag prospektust, nyakbaakasztos belepokartyat. Egeszen profin nezett ki. Bent volt rengeteg ora, minden nagy oragyarto kiallitotta a fo modelljeit (gondolom, mert annyira nem ismerem oket, hogy feltunt volna valamenyik hianya). Igazan eleg keves ora tetszett nekem, a leginkabb az IWC/Schaffhausen, azok elegansak voltak, a tobbi meg tul nagy, tul bonyolult, tul giccses. Mi a francert hordjak egy fel kilos orat a karomon, ami megmond mindent, amire nincs szuksegem?Szoval meg jo, hogy nem tetszettek, mert minimum tobbszazezer forint volt a ar darabonkent (gondolom, mert arak tipikusan nem voltak kiirva).

A legjobb az volt (a hangulaton kivul, ami elegge nagyvilagi volt), hogy ingyen kaptunk egy pohar pezsgot, meghozza Moet&Chandon Brut Imperial-t. Kb. 10000 Ft lehet palackja... nem tul gyakran fogunk ilyen pezsgot inni. Osztogattak, el lehetett venni, csak eszre kellett venni, hogy hoppa, itt hozzamvagnak egy pohar pezsgot, ha nagyon nem ellenkezem.

Szolgalati kozlemeny: a korabbi Hetvegi partik bejegyzeshez uj kepeket adtam, akit erdekel nezze meg ujra.

1 megjegyzés:

Ató írta...

Kicsit úgy éreztem magam a Little India-ról szóló bejegyzés olvavása közben, mint mikor osztálytársam kinevette Zénon 2. apóriáját (Achillész és a teknős). Talán a modellváltás itt is segít. A jobb kulturális megértéshez Twain helyett ajánlom Thomas Mann: Elcserélt fejek c. művét.
Más. A márkás órákat kissé arrébb kell venni, Thaiföldön 10-20 dolárért van "majdnem" eredeti, és a státuszszimbólum szerepét az is betölti. Egyébként adott esetben hasznos lehet egy eredeti darab, a feleségem nagyapja 45-ben a Patek Philippe-jét egy zsák krumplira cserélte. Túléltek.