2007. szeptember 3., hétfő

Bankszamla nyitas

Kis tanmese arrol, hogyan lehet hatekonyan bankot csinalni az ugyfelek oromere.

Ugyebar bankszamlat kell nyitnunk itt Szingapurban is. Eloszor korbejartuk a bankokat, mi van nekik. Nagyjabol ugyanaz mindenhol, ugyhogy az dontotte el a kerdest, hogy az egyik banknal eleg volt egy level az Inseadtol, hogy az Eszter itt fog tanulni, a tobbi meg Student Passt (diakoknak szolo tartozkodasi engedelyt) kert. Meg ez a bank szerencsere a legelterjedtebb ATM halozattal is rendelkezik, ugyhogy ez is jo benne. Kulonben ugy hivjak, hogy DBS, Development Bank of Singapore, ha jol tudom eredetileg az allam beruhazasi bankja volt (mint az MFB), csak nem a partpenzek atmosasara hasznaltak, mint egyes orszagokban, hanem csinaltak belole egy jo, allami tulajdonu univerzalis bankot. Valahogy egyutt van egy masik bankkal, a PosB nevuvel (szerintem ez a postabol alakult, az ugyanis nem nagyon van, kis boltokban lehet postat feladni, nem specialis postahivatalokban). Hogy miert kell lenyegeben ugyanazokat a termekeket ket markanev alatt arulni, nem tudom...

Bemegyunk a bankba, ott ul egy noszemely a bejaratnal, o a recepcio, akinel elsokent kell erdeklodni. Minden bankban van ilyen. Es a legtobb esetben nem bamba szokek (bar szoke az itt nincs, vagy ha van, kulfoldi), hanem tenyleg tudjak, mit arul a bank, es amit ok el tudnak intezni, azt meg is teszik, ne az ugyintezok idejet, meg a varakozo ugyfel idejet raboljak.

A recepciossal meg lehet beszelni, hogy mi kell a bankszamla nyitashoz, igy felkeszulve erkezunk vissza, az osszes papirral (az Insead-os level, utlevel eleg, nem kell kozuzemi szamla, meg munkaltatoi igazolas, meg hasonlo baromsagok; nem penzt kerek toluk, hanem eppenhogy berakni akarok, minek kellene nekik telefonszamla a sajat cimemre, mint az otthon szokasos). Eppen csucsforgalom van, ugyhogy beir a kis fuzetebe, hogy kik vagyunk, mit akarunk, es leirja a telefonszamunkat is, hogy ha majd sorra kerulunk, hivnak, addig se itt uldogeljunk, menjunk, setalgassunk, vasaroljunk, nezelodjunk.

Amikor aztan sorra kerulunk, akkor egy kulon ugyintezohoz megyunk. Az egy pillanat alatt megerti, mit akarunk, hogy kozos szamlat, ket kartyaval, csekkkonyv nem kell. A szamlahoz be kell rakni 1000 dollar (~125 eFt) kezdoosszeget, amit ott rogton neki oda lehet adni, ad bizonylatot, nem kell elmenni a penztarba. Nincs szamlavezetesi dij, hanem ha 500 dollar ala megy a bankszamla egyenlege, akkor kell havi 2 dollart fizetni. Persze kamatot se fizetnek a folyoszamlan levo osszeg utan. Szerintem erdemes lenne magyar bankoknak is ilyen szamlakonstrukciot csinalni.

Az adatainkat leirjuk egy lapra, a kiscsaj begepeli, kinyomtatja, mi ellenorizzuk, aztan egy okos kutyun leveszi az alairasmintankat. Ugy nez ki, mint egy iropad, hozza kotott tollal. Amit irunk a padon, az rogton megy be a szamitogepbe, az lesz a minta. Nem kell bekuldeni a kozpontba processzalasra. Meg is van nyitva a szamla, azonnal el, hasznalhato.

A bankkartyakat is ott helyben megkapjuk. Nem dombornyomott, csak Szingapurban hasznalhato penzfelvetelre es bolti vasarlasra, de ez pont eleg. Rogton aktivalja, akar kifele menet fel is vehetunk penzt. A PIN kodot se generaljak, aztan specialis boritekban kuldik, hanem mi adjuk meg, mi legyen, a boltokban talalhato PIN-terminalokhoz hasonlo kutyube beirjuk, konfirmaljuk, es megvan.

Az internetes szamlahozzaferes kicsit bonyolultabb. Akarmelyik ATM-nel aktivalni kell a szolgaltatast, megadni egy jelszot. Aztan kuldenek egy RSA tokent, es a jelszot es a tokent egyutt hasznalva lehet majd interneten garazdalkodni a szamlan.

Mindjart meg is nezem, megjott-e a token...

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Good dispatch and this mail helped me alot in my college assignement. Say thank you you for your information.