2008. június 19., csütörtök

Toplista: Műemlék

Na, ez egy különösen nehéz eset, mert nagyon más volt mindegyik műemlék, amit láttunk, és mindegyik tetszett nagyon. Ezek közül kiválasztani a legjobbat körülbelül olyan volt, mintha az ember a gyerekei közül választaná ki, melyiket szereti a legjobban.

Na, de mikről is beszélünk, miket kell összehasonlítani? Hát a következőket: bangkoki wat-ok (buddhista templomok), Hue környéki királyi paloták, templomok és mauzóleumok, Angkor úgy teljes egészében, Bali templomok a legkisebbtől a legnagyobbik egy versenyzőként, Borobudur és Prambanan közös induló, a hong kong-i nagy ülő Buddha szobor, és kakukktojásként a modern Petronas-tornyok Kuala Lumpurban.

Az összehasonlítási szempont itt egyértelműen az volt, melyik nyűgözött le jobban, melyiknél gondoltuk azt, hogy ez valami nagyon egyedi, fantasztikus dolog. Nem feltétlenül méretben, sokkal inkább hangulatban, stílusban. Persze a méret is számít a nyűgözésnél...

Jöjjön is a listánk:

  • 1. hely: Angkor
  • 2. hely: Bangkok watjai
  • 3. hely: Hue királyi emlékei


Nagyon szorosan ott van az érmesek mögött sorrendben a Borobudur-Prambanan kettős, Bali templomjai és a Petronas-torony. Az ülő Buddha küzdött, de jelentősen lemaradt.

Angkor világszinten is egyedi látnivaló, ilyen nincs máshol sehol a világon. Nemcsak óriási az egész templomegyüttes, de az egyes templomok is hatalmasak. Máshol (pl. Borobudurban) egy hasonló méretű építmény is nagyszerű látnivaló, itt meg van, ki tudja mennyi. És mindegyik templom másért érdekes. De nemcsak messziről nézve lenyűgözőek a templomok, hanem közelről, a rengeteg gyönyörű dombormű miatt is teljesen elképesztőek. Annyira nem evilágiak, hogy nem tudtunk elszakadni attól a gondolattól, hogy egyátalán hogyan lehetett ezeket megépíteni. És ahol kicsit ritkul a turistahad, ott jól érezhető a misztikus hangulat is.

A bangkoki watok is elsősorban a változatosságuk miatt emlékezetesek. Van itt mindenféle, a szürkemárványtól az aranyborításúig. És mind a legkisebb részletig ki van dolgozva. A legnagyobb hatást azonban a 40 méteres aranyszínű fekvő Buddha tette ránk. Beléptünk az ajtón, és tátva maradt a szánk, ahogy felénk magasodott vagy 10 méterre a feje. És az még csak a feje volt! Még az is tetszett a watoknál, hogy élet is van bennük. Az egyikben, pl. masszázsiskola van, ahol ki is próbáltunk egy rövid thai masszázst. Ha még esetleg azt is megoldanák a thai-ok, hogy a rengeteg szélhámos eltűnjön a kapuk elől, akkor lenne igazán élvezetes a dolog.

Huéban és környékén az utolsó vietnami királyi dinasztia tagjai építtek nagy elánnal palotákat és sírkerteket maguknak. Ami a történelem viharai után megmaradt belőlük, az gyönyörű. Elsősorban a sírkertek, amikben van fennhéjazó, agyondíszített (de azért szép) épülethalmaz, és gondolkodásra, sétálgatásra való kert is. Ha még a városi hatalmas palotakomplexum is egyben lenne, nem csak nagyrészt alig látható romokban, akkor talán Angkorral is versenyezne a hely.

Borobudur és Prambanan nagyon szépek, és nagyon jó emlékeket őrzünk róluk, de aki már látta Angkort, annak annyira nem kivételesen nagy dobás.

Balin nagyon aranyos templomok vannak, hangulatosak, szépek, gyönyörű helyen lévő élő műemlékek, de kicsit kisebbek annál, hogy olyan nagy, és maradandó hatást keltsenek.

A Petronas-tornyok ellenben nagyok, és ez a lényegi tulajdonságuk, de emellett szépek is. Csak még túl fiatalok, kell még idő, hogy kiderüljön, tényleg olyan egyediek-e. A tövében lévő klassz park sokat segít ebben.

Nincsenek megjegyzések: