2008. június 20., péntek

Toplista: Természeti látnivalók

Itt Délkelet Ázsiában van egy csomó egzotikus dolog: dzsungel, tenger, folyó, rizs- és teaföld, majmok, madarak, hegyek, völgyek, stb. Láttunk sok mindent ezek közül, de ebben az esetben úgy érzem, lehetett volna több is. Pl. nem voltunk búvárkodni (majd a Nagy Korallzátonyon Ausztráliában bepótoljuk), meg a dzsungelből is csak ízelítőt kaptunk. De annyit azért láttunk, hogy azok közül se legyen könnyű kiválasztani a legjobbakat.

A versenyzők: Halong-öböl, Mekong-delta, Cameron Felföld, Bali rizsteraszok, Borneo orángután és Rafflesia rezervátumai, Bako nemzeti park szintén Borneón, a Borobudur környéki vulkánok, a szingapúri állatkert. Lehetett volna további jelölt Langkawi és Phi-Phi is, de ott sajnos az idő miatt a természeti látnivalók közül csak a tengerpartot láttuk, az meg külön kategória.

Amellett, hogy mennyire volt szép és érdekes a hely, az is sokban számított az értékelésnél, hogy mi mennyire tapasztaltuk meg testközelből. Azaz, hogy pl. aktívan másztunk-e az erdőben, vagy csak láttuk, milyen szép. Meg nyílván az emlékezetesebb volt, ami újdonság volt, amilyet még nem láttunk máshol.

Így aztán a következő a sorrend:
  • 1. hely: Cameron Felföld
  • 2. hely: Halong-öböl
  • 3. hely: Bako nemzeti park

Cameron Felföldön nemcsak gyönyörű, lélegzetelállítóan zöld tea-ültetvények vannak, hanem ott voltunk a teljesen egyedülálló élményt nyújtó moha-erdőben is. Szerencsénk is volt, jó volt az időnk, és jó volt a vezetőnk is, ha nem így lett volna, biztos nem élvezzük ennyire. És itt megvolt az a kellemes érzésünk is, hogy láttuk, megtapasztaltuk a legfőbb érdekességeket, nem csak belekóstoltunk. De azért egy hosszabb moha-erdő túrában még benne lennék.

Halong-öböl egy mesebeli táj. Ahogy az mészkősziklák, szigetek között hajókáztunk, többször volt olyan érzésünk, hogy a szigetek belső részén, ahova lehet, hogy még ember nem tette a lábát, akármi, még fel nem fedezett városok, vagy barlangok, vagy állatok is lehetnek. Az, hogy volt alkalmunk saját erővel is körbejárni a sziklákat egy kajakkal, közelmenni hozzájuk, nagyon nagy élmény volt. Ha az idő kevésbé lett volna borongós, akkor lehet, hogy első helyre jutott volna fel.

A Bako nemzeti parkban egy napot voltunk csak, egy kis részét láttuk, de nagyon tetszett. Igazi dzsungel, ahol állítólag még óriáskígyók is laknak. Majmok biztosan. És még az a kis rész, amit bejártunk, az is tök változatos, van benne mangrove, parti sziklák, tengerpart, többfajta dzsungel. Az, hogy csónakkal lehet csak megközelíteni, külön élmény.

A Bali rizsteraszokról már külön ódát zengtem, csak azért nem jutott feljebb, mert rizsterasz "mindenhol van". Állítólag a Fülöp-szigeteken van olyan, ami igazán lélegzetelállító, olyan cameroni tea módjára, azt majd egyszer máskor megnézzük.

Borobudur vulkánjait sajnos csak rövid időre, messziről láttuk, de engem elbűvöltek. Nem hittem volna, hogy egy hegy ennyire szép tud lenni. Ha közelről is megnézem talán egyszer, akkor biztos életem nagy élménye lesz.

A szingapúri állatkert mesterséges látnivaló, de annak nagyon jó. Itt lehet pl. orángutánokat nézni akár egész nap közelről. Akinek kevés az ideje, vagy kényelmesebb, annak nagyon jó bemutató arról, mit lehet nagy szerencsével a vadonban látni.

Nincsenek megjegyzések: