2008. június 16., hétfő

Toplista: Nagyváros

A következő nagyvárosokban voltunk: Bangkok, Hanoi, Ho Chi Min város (Saigon), Hong Kong és Kuala Lumpur. Meg persze Szingapúr, de lakni valahol más, mint turistáskodni, nem lehet összehasonlítani, így Szingapúr egy teljesen külön kategória.

A városok összehasonlításánál azt gondoltuk végig, melyik mennyire tetszett, melyikben mennyi érdekesség van, mennyire bejárható egy turista számára, vannak-e jó helyek, milyen a hangulata. Persze ez mind nagyon szubjektív, függ a mi ízlésünktől, attól, milyen hangulatban jártunk ott, stb. Szóval ez a mi véleményünk, nem általános értékítélet.

A toplista a következően alakul:

  • 1. hely: Hong Kong
  • 2. hely: holtversenyben Bangkok, Kuala Lumpur és Hanoi

Hong Kong egyértelműen a legjobb város az összes közül. Nagyon érdekes vegyülete az ázsiainak és a nyugatinak. Szerencsés a földrajzi elhelyezkedése is, a tengerparti hegyes-völgyes szigeteken, nyüzsgő, érdekes, de kezelhető, és nagyon turista-barát. Sok mindent lehet csinálni, akár természetet járni is. Modern de őrzi a hagyományokat is. Azt mondják magukról, hogy Hong Kong Ázsia világvárosa, és ebben igazuk is van.

Bangkok, KL és Hanoi között nem tudtunk választani. Mindegyiknek van előnye és hátránya is, amik kiegyenlítik egymást.

Bangkok egy őrült nagyváros, amiben állandóan dugó van, és könnyen el lehet veszni a putrik és a csili-vili felhőkarcolók között. De van egy nagyon jellegzetes ázsiai hangulata, és olyan egyedi dolgok is, mint a csatorna-rendszer, és az azon közlekedő vízibusz. Nem kényeseknek való hely, és jobban teszi az ember, ha egy tapasztalt helyi segítségét veszi igénybe, különben rossz élmény is lehet.

Kuala Lumpur sokkal civilizáltabb, a Petronas torony és környéke világszínvonalúan igényes, de összességében jóval kevésbé izgalmas, mint Bangkok. Nem nagyon van múltja, amire támaszkodhatna, 150 éve még semmi nem volt. Viszont be lehet járni akár saját szervezésben is, nem átláthatatlanabb, átjárhatatlanabb, mint Budapest.

Hanoiban sincs túl sok látnivaló, de nem a múlt hiánya miatt, inkább azért, mert egy-két évtizede földig bombázták az amerikaiak. Ami megmaradt, vagy újjáépítették, mint pl. az óváros annak megvan a hangulata. Ami miatt Hanoi tetszett, az a szürke háttér mögötti aktivitás, és a nagyvárosba rejtett kisvárosi hangulatnak az érzése. Például az, hogy az óvárosban biciklis riksákon lehet utazni a sűrű forgalomban, állandó dudálás mellett. Vagy hogy minden járdán ad hoc kiskonyhák nyílnak esténként. Vagy hogy reggelente hangosbeszélőn hirdetik ki a legújabb tudnivalókat. Saigonban például már nincs meg ez a naiv báj, az csak szimplán nyüzsi.

Nincsenek megjegyzések: