2008. május 19., hétfő

King Kong

Hong Kong egy király hely, de ha néhány napnál többet kellene ott eltölteni, akkor mégis inkább Szingapúrra szavaznék. Ez volt a hétvégi Hong Kong-i kiruccanásunk tapasztalata. Mi csak 3 napot voltunk, így élveztük a dolgot.

Hogy mi a különbség Szingapúr és Hong Kong között? Először is, Hong Kong-ban nem trópusi klíma van, hanem kb. mediterrán. Májusban azért már meleg van, így nem követtük el azt a hibát, mint Bhupesh, Eszter csoporttársa, aki februárban meglepődve látta, hogy ő egyedül száll le rövidnadrágban és szandálban a Szingapúr-Hong Kong repülőjáratról. Kb. 15 fok volt. Most nekünk volt vagy 25 is, de ennek ellenére majdnem megfáztam szombaton. Ja kérem, én már majdnem olyan vagyok, mint a helyiek itt Szingapúrban, akik mindig borzongva kérdezik, hogy nálunk otthon Európában tényleg olyan hideg a tél.

Aztán Hong Kongban felhőkarcolóból is több van. Nagyon látványos a városközpontot lényegében kettévágó tengerszoros bármelyik partjáról a rengeteg modern épület, különösen este (minden este), amikor impozáns fényjátékot rendeznek. De felülről, a több mint 400 méter magasan levő kilátóból is nagyon jól néz ki a sok 40-80 emeletes iroda- meg lakóház. Mert Hong Kong, Szingapúrral ellentétben nem lapos, hanem komoly hegyek is vannak, lényegében a város szélén.


Nekem személyesen az egyedi közlekedési eszközök tetszettek a legjobban. Pl. a sikló, ami a kilátóhoz visz fel, és a 400 métert kevesebb, mint 8 perc alatt küzdi le. Olyan meredeken megy néha, hogy ülve is majdnem hátra lehet esni. Vagy az emeletes villamos, ami a városközponton fut végig. Vagy a komp, ami a tengerszoroson megy keresztül. És mindegyik rohadt hatékonyan, minimális várakozási idővel működik. A kompnak pl. nincs eleje meg hátulja, hanem amikor kiköt, a kapitány átsétál a másik végébe, és már mehet is visszafele. Ja, és a jegy csak kb. 50 forint a villamoson is, a kompon is. Tömegközlekedési eszköz még a 800 méter hosszú mozgólépcső-rendszer, ami a városközpontból megy felfelé a hegyre, és a közelében lakók ezt használják munkába jövet-menet.

Megnéztük az egyik külső szigeten lévő óriási buddhaszobrot is, ahová felvonóval lehet eljutni a metrótól. Ez a sziget néhány rész kivételével még nincs beépítve, így lehetett látni a természetet is. A nagy hegyektől, a kissé hűvösebb időtől egészen Alpok hangulata volt. Na, ilyet sem tapasztaltam még Szingapúrban.

Érdekes módon borboltból és pékségből is több van Hong Kong-ban, mint Szingapúrban. Nem tudom miért, de ezt eltanulhatnák tőlük. Ha már boltnál tartunk, a hotelunk olyan környéken volt (és ez egy jó hotel, jó környéken), ahol a szomszédos utcákon a rengeteg kis boltban a dél-kelet ázsiai szárított miegymások nagykereskedésének a központja van. Ezeket a szárított csodákat (pl. szárított tengeri uborka, fecskefészek, cápauszony, szarvasnyelv, gekkó, meg egy csomó minden, amiről fogalmunk se volt, mi lehet) a kínai orvoslásban használják előszeretettel. Bizarr volt nagyon, és még este, amikor a boltok már bezártak, még akkor is enyhe halszag lengedezett az egész utcában.


Mindezen jóságok ellenére Hong Kong nem egy vendégmarasztaló hely. Szűk, rettentő nyüzsi, határozottan koszosabb, mint Szingapúr, a levegő is szennyezettebb. Itt nincsenek kényelmes lakóparkok zöld kertekkel és medencékkel. Vagy vannak, de megfizethetetlen áron. Szóval, ha valakinek három napja van, és egy ázsiai nagyvárost tud megnézni, lehet, hogy Hong Kong a legjobb választás. Nagyon érdekes, emlékezetes, de kifárasztja az embert.

Képek a szokott helyen.

Nincsenek megjegyzések: