2007. november 1., csütörtök

Low crime does not mean no crime

A cím nagyjából azt jelenti, hogy az a tény, hogy Szingapúrban nagyon alacsony a bűnözési arány, még nem jelenti azt, hogy egyáltalán nincs is. És ezt nem is felejtik el folyamatosan tudatni az ittlakókkal plakáton, buszoldalán hirdetésként stb., hogy ne bízzák el magukat. Éberség, elvtársak!

Tegnap véletlenül megnéztem a helyi kékfényt (Crimewatch)a tévében, ami szintén az üzenet sulykolásának része. Este 8-kor, főműsoridőben, természetesen, hogy minél többen lássák. Természetesen az állami csatornán ment, ugyanis itt minden helyi csatorna állami, nehogy már valami olyasmit közöljenek, ami nem lenne szerencsés.

Három bűntényt játszottak újra, bűnözőkkel, áldozatokkal, rendőrökkel szépen dramatizálva. Az első egy kéttagú bűnbandáról szólt, amelyik biciklitartókat loptak a lakótelepekről, és aztán eladták szinesfémkereskedőknek. Örömmel jelentem, hogy állampolgári bejelentésre a bűnüldöző szervek tettenérték az elkövetőket, akik aztán meg is kapták méltó büntetésüket: 3 hónap börtönt, és néhány ezer dollár pénzbüntetést.

A második eset egy számítógépkalózról szólt, aki mások gépére bejelentkezve hamis bombafenyegetéseket küldözgetett szórakozásból. A rendőrség számítógépes részlege felgöngyölítette a ügyet, és letartóztatta a gazfickót. A kihallgatás során megtört, és mindent bevallott. Kb. így zajlott a kihallgatás:
Nyomozó (szigorúan néz): Ön küldte a hamis bombafenyegetést?
Elkövető (lehajtott fejjel ül, sokáig nem szól, majd): Igen.
Az ügy ezzel meg lett oldva, kapott négy hónapot és 4000 dollár pénzbüntetést.

A harmadik aztán tényleg nagyon komoly volt. Idősebb nőktől rabolták el a pénztárcájukat az utcán. Amikor nem figyeltek oda, kikapták a táskájukból, vagy a kezükből. Volt amelyiket fel is lökték! Na, erre nagy erőkkel kivonult a rendőrség a gyanús helyekre, és nem is kellett túl sok, elkapták a bűnözőket. Az egyik, aki a felbujtó volt 7 évet, a másik, aki a rablás elkövette 9 évet kapott.

Nem tudom eldönteni, mit gondoljak. Ez egy nagyon boldog ország, ahol ezek a legkomolyabb gaztettek? Vagy milyen jó ötlet, hogy ilyen emberközeli, átlagos bűnöket mutatnak, mert ezzel nem szenzációhajhászkodnak, hanem tényleg hasznos dolgokat láthatnak a nézők (mármint, hogy figyelj oda, és ne segítsd akaratlanul a bűnözőket)? Vagy hogy a Barátok közt helyett esetleg a Bűnözők köztünk vannak lenne a legnagyobb siker otthon is?

Nincsenek megjegyzések: