2007. november 6., kedd

Négy keréken

Semmi különös, csak két kis érdekesség az itteni közlekedésről.

Az egyik a távolsági buszokról. Hihetetlen, milyen ár-érték arány van. Malakába busszal mentünk, odafele 22 dollár volt (kb. 2500 Ft), vissza 12 dollár. Az út több, mint 200 km, benne van az autópálya díja, miegymás. A buszok a magyar távolsági buszokhoz képest luxusminőségűek, legalábbis jóval nagyobb hely van az ülések között, rendesen hátra lehet dőlni. Odafele 22 üléses buszon utaztunk, kaptunk egy palack vizet, rágcsát. És ez még nem is a csúcs, sőt. Van olyan busz, amin 18-an ülnek, a legdrágábbakon meg minden üléshez saját képernyő, kis közös hely, némelyiken karaoke is van. És egy ilyennel elmenni Kuala Lumpurba, több, mint 300 km-re, kb. 5000 Ft-ba kerül. Azt beszéltük az Eszterrel, hogy lehet, hogy a busz miatt elmegyünk egyszer oda.

A másik történet a taxisról szól, aki szombat éjjel hazahozott minket. Beszálltunk, mondtuk a címet, erre megkérdezte, merre menjünk. Ilyet szoktak, mert a gyorsforgalmi utakon fizetni kell, van, aki azt nem szereti. Mi mondtuk, hogy mindegy, menjen, amerre a leggyorsabb. Erre bevallotta, hogy fogalma sincs, merre kell menni, 2 napja taxizik csak. Próbálkoztam mindenféle fontosabb helyekkel, amik a környékünkön vannak, hogy ha oda eljut valahogy, onnan már tudom az utat, de egyiket se tudta. Elindultunk az egyetlen értelmes irányba, és közben fölhívta a haverját, hogy segítsen, merre tovább. Az mondott neki valamit, de nem találta, úgyhogy később újra hívni kellett. Végül amikor olyan helyen kötött ki, amiről már tudtam merre van, minden kanyarnál bemondtam neki, hogy merre menjen.

Elmesélte közben, hogy igazából csak próbálja a taxizást a hétvégeken, mert közel 50 éves, és várható, hogy a cége felajánlja neki, hogy ad egy-másfél évnyi fizetést, ha felmond. Állítólag ez eléggé bevett gyakorlat itt. Ő meg úgy gondolta, akkor taxizni kezd, és a haverja kölcsönadta a taxiját a hétvégekre, hagy gyakoroljon. Hát, még van mit.

3 megjegyzés:

Kalman írta...

Mi igy mentunk KL-ba -- nagyon tuti volt, ajanljuk mindenkinek

Névtelen írta...

Tegnap taxival jöttem haza, és a taxis erősen nézte a navigáló kütyüjét. Nagyvárad tér - Csepel relációval kellett megküzdenie....

Eszter & Balazs írta...

Itt is van minden taxiban navigator, alapbol beszerelve, de az okos taxis meg arra sem volt kepes, hogy azt hasznalja.

Csepel meg kulonben is videk mar :)))