2008. május 5., hétfő

Kőfaragó és balett-táncos

Valamint fafaragó, ezüstműves, batikoló, varrónő, meg bármilyen kézművesség előállítója, eladója. Ezek a fő foglalkozások Balin, természetesen a hotelekben dolgozás és a taxizás mellett. Az utak véges-végig fafaragvány, fabútor, kőszobor boltok mellett mennek, a legkisebb falutól a nagyvárosig. Bárhol megálltunk, azonnal felbukkantak az árusok, akik batikot vagy faládikát árultak látszólag nagyon jó áron. Persze trükköztek, mert a jó ár csak beetetés volt.

A kézművesség azonban nem csak a turisták miatt van. A bali kultúra önmagában is igényli a szép dolgokat. Minden házat, telket kőfallal kell keríteni és azon lehetőség szerint díszes kaput építeni. A számtalan templomba is sok-sok faragvány kell. A batikot meg ugye nap, mint nap hordják. És ezért általában nem is átlaggiccs hangulata van a boltoknak, dolgoknak, hanem meglepően ízlésesek a turistacsapda jellegük ellenére.

Fafaragók:


Átlagos családi templom, átlagos mennyiségű faragással:



Szintén a kultúra része a tánc. Mindenhol táncolás van, most már persze főleg a turistáknak, de azért a kulturális gyökerek ott vannak. A legegyedibb a kecak tánc, amit ráadásul nagyon szép helyen, a tengerparti sziklák tetején bírnak előadni.

(És itt egy videó lenne a kecak táncról, de úgy tűnik, többszöri próbálkozás ellenére sem sikerül feltölteni)



A kecakban férfiak a főszereplők, de a nők is nagyon jól tudnak táncolni. Össze-vissza hajlítgatják magukat, a kezeiket, de a fő eszközük a szemmeresztgetés. Itt is pl. azt csinálja a táncos a képen.


2 megjegyzés:

Ató írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Ató írta...

Hommage á Ionescu...