2007. november 24., szombat

Monszun bál

Minden évben az Inseados diákok szerveznek egy nagy estélyt, ahová ki kell öltözni rendesen, ültetett vacsora van, műsor, utána meg parti. Franciaországban ez nyáron van, és Summer Ball-nak, azaz Nyári Bálnak hívják. Szingapúrban meg év végén tartják, de nem hívhatják Téli Bálnak, mert vicces lenne annak hívni, amikor mindenki izzad a zakóban (a fiúk legalábbis). Ezért itt Monszun Bálnak hívják, ilyentájban jön ugyanis az északkeleti monszun.

Az is hagyomány, hogy valami téma köré szervezik a műsort. Idén James Bond volt a téma. Ki is találtak a szervező diákok egy vicces háttér-sztorit: a pénzügy tanárt (aki véletlenül egy fiatal kínai csaj) elrabolják, és a dékán James "Zero Coupon" Bond-ot kéri meg, hogy kiszabadítsa. A Zero Coupon Bond egy lefordíthatatlan szójáték, igazából a diszkont kötvények angol neve, és a pénzügy előadáson sokszor előkerül. A beharangozó videó elég jól sikerült, a műsor maga felejthető volt.

A vacsi nagyon elegáns volt, voltunk vagy kétszázan, mind kiöltözve rendesen, fiuknak minimum öltöny, de sokaknak szmoking (volt egy őrült, aki frakkban volt). A lányoknál gondolom mindehol lejátszódott, ami nálunk is: az Eszter már egy héttel előre ruhapróbát tartott, hogy a direkt erre az alkalomra elhozott számos szép ruha közül mégis melyik legyen a győztes. Nagy, 10-fős körasztaloknál ültünk, pincérek hada hordta az ételt és az italt folyamatosan.

Aztán a vacsi és a műsor után gyorsan átalakult az egész bulizássá, amit persze az ingyen pia meglehetősen előrelendített. Volt nagy tánci-tánci, néhányan kiütötték magukat, vagy csak bealudtak idő előtt. Mi 3-ig bírtuk, akkor jöttünk haza.

A legérdekesebb az egész este az asztaltársaságunk volt. A véletlen úgy hozta, hogy a dékánnal és a feleségével kerültünk egy asztalhoz. Mindketten nagyon közvetlen, szimpatikus emberek, a feleség el is mesélte az életét. A nő amerikai, a dékán spanyol. Franciaországban élnek már vagy 14 éve, de a fickó évente több hetet Szingapúrban tölt. Van 5 gyerekük 14-től 2 évesig. A gyerekek össze-vissza utaznak a szüleikkel a világban. Hol Spanyolországban, vagy Amerikában vannak a nagyszülőknél, hol Szingapúrban a papánál (mint most is, egy fél évre), hol ahova a papa megy az egyetemi kutatása miatt (jövőre egy évre az USA-ba). A nő fő állású anya, mióta megszületett a legkisebb gyerek, de előtte dolgozott négy gyerek, és az egész logisztikai rémálom mellett. Ha utazik a család, nem csak a repülőt, meg szállást kell intézni, de azt is, hogy a gyerekeknek az iskola, a foci, meg minden más hogyan lesz megoldva. És láthatóan élvezi ezt az életet, bár előtte meg HR vezető volt nagy cégeknél, úgyhogy hozzászokott a bonyolult helyzetekhez.


Képek is lesznek később, mert majdnem mindenkinél volt fényképezőgép (nálunk nem). Egyelőre itt van egy, én vagyok rajta és a közvetlen peer-group-om, azaz a többi Insead partner.

Nincsenek megjegyzések: